Praxis Medica

Importanta preciziei diagnosticului

Odata cu descoperirea penicilinei in 1928, antibioticele sau antimicrobienele au revolutionat intreaga lume, salvand nenumarate vieti.

Bolile anterioare au devenit afectiuni de rutina, necesitand tratamente scurte. Aceste progrese sunt insa acum in pericol, datorita folosirii in exces sau in mod inadecvat a antibioticelor, ceea ce a dus la cresterea si raspandirea becteriilor multirezistente. Fara o actiune concreta si eficienta de inversare a tendintelor actuale, ne putem confrunta, pe plan mondil, cu o intoarcere la epoca de dinaintea antibioticelor, cand rani simple si infectii aveau efete negative majore, iar procedurile medicale de rutina erau asociate cu riscuri semnificative de imbolnavire.

Rezistenta antimicrobiana a devenit o provocare serioasa, atat in UE, cat si la nivel global. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, rezistenta antimicrobiala a atins deja niveluri alarmante in multe parti ale lumii. 700.000 de decese sunt inregistrate anual pe plan mondial datorita rezistentei infectiilor la antibiotice, dintre care 25.000 sunt la nivelul Uniunii Europene. Cresterea rezistentei antimicrobiale poate fi atribuita mai multor factori, precum administrarea excesiva de antibiotice animalelor, abuzul de antibiotice la oameni ori folosirea gresita a acestora.

Potrivit Comisiei Europene, “Lipsa constientizarii ramane un factor cheie: 57% dintre europeni nu sunt constienti de faptul ca antibioticele sunt ineficiente impotriva virusilor, iar 44% nu stiu ca nu trateaza raceala si gripa.

Comisia Europeana a elaborat in 2017 un plan de actiune pentru intreg personalul implicat in actul medical legat de prescrierea antibioticelor, incluzand asistente si medici, farmacii, spitale si altele. Totodata, s-a subliniat importanta imbunatatarii starii generale de sanatate, reducand totodata administrarea de antibiotice. Un aspect important este procesul de diagnostic, crucial pentru diferentierea intre infectiile virale si cele microbiene, alaturi de depistarea rezistentei de antimicrobiene, astfel incat tratamentul adecvat sa poata fi administrat in timp util. „Prin individualizarea tratamentului in functie de natura agentului patogen si a tiparului sau de rezistenta, diagnosticul precis spijina reducerea folosirii inutile a antibioticelor la oameni si animale.

Praxis Medica este distribuitor in Romania de analizoare si teste pentru laboratoarele de analize medicale, menite sa spijine aduratetea si precizia diagnosticului. Detalii suplimentare despre acestea pe www.praxismedica.ro, la telefon 0232 20 60 30 si pe Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

↑ sus

 

Ne gasiti si aici

© 2002 - 2017 - Praxis Medica

Top Desktop version